Fericirea este precum pisica: dacă încerci să o ademeneşti sau să o chemi, te va evita cu îndârjire, nu va veni niciodată. Dar dacă nu îi acorzi niciun pic de atenţie şi îţi vezi de treabă, o vei găsi frecându-se de picioarele tale şi sărindu-ţi în poală.
William Bennett
Fericirea a devenit un țel de care toți se agață cu îndârjire, în cele mai diferite moduri. Aleargă spre a o atinge sau măcar pentru a demonstra celorlalți că sunt foarte aproape de ea. O mașină nouă, o călătorie în țări mai mult sau mai puțin exotice, o slujbă recompensată cu un salariu (mai) mare, o relație perfectă șamd sunt tot atâtea prilejuri pentru a afirma sus și tare, pentru urechile tale sau ale celorlalți, că ești fericit. Și totuși…
Sf. Augustin a dat o definiție pentru fericire ce pare cuprinzătoare – Fericirea e să știi să îți dorești ceea ce ai deja.
În 2011, ONU a hotărât ca pe 20 martie să fie sărbătorită „Ziua Internațională a Fericirii”, iar inițiativa de a marca o asemenea zi i-a aparținut lui Jayme Illien, consilier în cadrul ONU și membru al organizației Economiști pentru pace și securitate, un ONG afiliat la ONU. Scopul acestei propuneri era de a atrage atenția asupra mitului care susținea că fericirea este în strânsă legătură cu succesul economic sau cu PIB-ul țărilor. S-a dovedit însă că acestea nu sunt suficiente. Că „fericirea brută” depinde de mai mulți factori, cel emoțional ocupând un loc esențial în starea de bine a omului. În aceeași măsură, lucruri normale, precum echilibrul dintre orele de muncă și cele de timp liber, relațiile sociale, armonia comunitară, starea sentimentală, sunt niște piloni care contribuie enorm la obținerea stării fericirii.
Firește că această zi nu înseamnă că trebuie să ne-ncolonăm cu toții și să afirmăm sus și tare cât suntem de fericiți. Și nici să minimalizăm importanța a ceea ce simțim cu adevărat. Dar faptul că poate va ieşi soarele, că debutează primăvara astronomică, că ziua începe să crească și că pomii sunt sau vor fi înfloriţi îi poate determina chiar și pe cei mai sceptici să zâmbească. Ceea ce este un bun început pentru a fi fericiți. Deoarece, în cele din urmă, oricât de puțin ne-ar plăcea afirmația lui John Locke – Fericirea sau nefericirea oamenilor este în cea mai mare parte opera lor –, ea ascunde un mare adevăr. Poate cel mai important din viața noastră.
Vă doresc să știți să fiți fericiți! 🙂
(sursa foto: ziuaconstanta.ro)
👍
LikeLike